сите категории
EN

Дома>Вести>индустрија Вести

топла производи

  • АБ-51 ~ 53
  • АБ-460 ~ 463

контактирајте не

АДРЕСА:Број 89, патот Језханг, заедница Вукиао, град huуангханг, област Фенгсијан

ТЕЛ:021-57407335

E-MAIL:[заштитена по е-пошта]

Персоналот за леење легури од цинк мора да ги совлада и разбере карактеристиките на овие материјали, а анализата и интерпретацијата на карактеристиките на легурата на цинкот најчесто се користат

Време: 2023-05-25 Посети: 58

1. Преглед на легура на цинк


Легурата на цинк е тврда и силна и е идеална замена за обработка, обликување, печатење, 

материјали за производство и монтажа. Табелата ги прикажува својствата на легурите на цинк. 

Секој производ од легура на цинк има свои уникатни карактеристики, затоа изберете го најдоброто производ 

одговара на вашите потреби.


Карактеристики на легура на цинк:

●тврд и цврст

lВисока спроводливост

lВисок пренос на топлина

lСуровината со ниска цена

lПрецизна и стабилна тридимензионалност

lДобри перформанси со тенок ѕид

lДобри перформанси за ладење, лесни за поврзување

lГотов производ со висок квалитет

lСупер антикорозивна

lЕколошки, може да се рециклира


微 信 图片 _20230525133255

Референтен индекс: 1=највисок индекс, 5=најмал индекс


Отпорност на расцепување на висока температура.


Способноста на легурата да се спротивстави на притисокот генериран од температурни промени, термичка експанзија 

и контракција.

Б е отпорен на ладна фрактура и деформација.


Способноста на легурите да се спротивстават на деформација, фрактура и виткање во средини со ниска температура.

C машинска обработка и квалитет.


Сеопфатна проценка на сечењето, својствата на тркалото за сечење, квалитетот на готовиот производ и векот на алатот.

D галванизација обработка и квалитет.


Способноста на одлеаноците да прифатат и одржуваат позлата при нормална работа.

  

2. Легура цинк легура


Дел структурните дизајнери треба да ги земат предвид својствата на лази на легурите на цинк 

споменати подолу. Овие легури се поотпорни на влага и удари од алуминиумот

 легури.


NO.1

Бр. 2 легура на цинк

Легурата на цинк бр. 2 е позната и како Кирксит. Тоа е најсилната легура на ова семејство. Сепак, 

поради високата содржина на бакар, со текот на времето ќе биде придружена со карактеристики на стареење. 

Оваа промена вклучуваше мало зголемување на волуменот (0.0014 mm/[inin]) по 20 години, со 

намалена растегливост и артикулација на полнење.

Иако легурата на цинк бр. 2 е добар материјал за алат, таа ретко се користи од производителите на матрици. Тоа има

 повисоко однесување на лази од другите легури на цинк, а потоа задржува висока цврстина и цврстина 

стареење.


NO.2

Бр. 3 легура на цинк

Легурата на цинк бр. 3 е материјалот на избор за матрици за цинк и е најпопуларната легура на цинк во Север

 Америка. Неговите избалансирани физички и хемиски својства се најпосакувани, особено 

погоден за калапи за кастинг, со стабилна тридимензионална форма и анти-стареење, што е 

зошто повеќето калапи го користат како суровина. Цинк легура бр. 3 има добра завршница и е погодна за

 позлата, бојадисување и апликации со хромна киселина. Тоа е стандарден просечен материјал за леење. 

Доколку се потребни материјали со поголема цврстина, треба да се земат предвид и други видови легури на цинк.

 

NO.3

Бр. 5 легура на цинк

Легурата на цинк бр. 5 е најчесто користената легура на цинк во Европа. Поради повисокиот бакар 

содржината, цврстината е посилна, а по губење на дел од истегнување (континуирано продолжување), 

растегливоста се споредува со легурата на цинк бр. 3, а нејзината јачина е зголемена. Ова 

намалување на издолжувањето, во вториот процес, ќе влијае на обликот на металот, како на пр 

виткање, монтирање, замавнување, стегање, што треба да го земе предвид дизајнерот. Бидејќи 

пазарниот удел на легура на цинк бр. 3 е многу висок, наместо тоа инженерите за делови обично го користат бр. 3 

од бр.5 при зајакнување на делови. Меѓутоа, ако правите производи кои бараат повисоки 

перформанси на издолжување, сепак ви препорачуваме да користите легура на цинк бр. 5. Иако лази

 индексите на легурите на цинк бр. 3 и бр. 5 се слични, легурата на цинк бр. 5 има посилен лази 

отпор, и двата типа на легури се погодни за обработка на лак. Кога температурата 

се издига над нормалната амбиентална температура и постојат посебни барања за дизајн за 

структурната носивост на деловите, легурата на цинк бр. 5 е релативно подобар избор.


 NO.4

Бр. 7 легура на цинк

Легура на цинк бр. 7 делува како модификација на легура на цинк бр. 3 за да се подобри кастливоста на матрицата и еластичноста

 и квалитетот на површината. Повеќето легура на цинк бр. 7 се користи за метални компоненти, и кога на 

формирањето на калапот има посебни барања за неговите последователни операции на склопување, како

 како стегање или натрупување. Посилна лиење на матрицата, но исто така погодна за притискање на тенок ѕид.

Некои калапи бараат посилна леење, особено сложени и деликатни делови, но ова

 не значи дека бара посебни барања за притискање. Точни димензии на матрицата и

 параметрите се од суштинско значење за да се избегнат прекумерни искри за време на разделувањето и тангентата

 процес. Висококвалитетното издолжување на легура на цинк бр. 7 се одразува и во производството 

процес, но повеќе се рефлектира во операцијата за корекција и мелење во втората 

процес.


NO.5

ZA-8 легура на цинк

Приближниот процент на содржина на алуминиум од нумеричкиот индекс покажува дека ZA-тип

 легурите се значително побогати со алуминиум од легурите од типот Замак.

Цинк легура ZA-8 првично беше направена за трајно леење легури со висококвалитетна завршница

 и квалитети на позлата. Особено се користи како декоративен материјал. Иако оваа легура не е

 колку и другите легури за леење, има најдобра цврстина и отпорност 

деформација. Во однос на хемиските перформанси, цврстината, цврстината и деформацијата

 отпорност на ZA-8 легура на цинк се посилни од другите топло-топени цинкови легури. Ова е 

само ZA легура што може да се користи за леење со топла комора.


NO.6

ZA-27 легура на цинк

Поради високата содржина на алуминиум на легура на цинк ZA-27, може да се користи само за ладна комора

 кастинг. Овие легури имаат најголема цврстина и најмала густина во семејството ZA. 

ZA-27 нуди најсилна отпорност на дизајнот во средини со покачена температура во споредба

 на други комерцијални легури на цинк. Исто така, има висока отпорност на носивост и абење.


NO.7

Цинк легура од типот ACuZinc5

Цинк легура од типот ACuZinc5 беше развиена од General Motors. Поради зголемениот бакар 

содржина и намалена содржина на алуминиум, неговата цврстина и отпорност на деформации имаат 

е значително подобрена. Цинк легурата од типот ACuZinc5 има и добра носивост 

капацитет.


Деформацијата на цинкот (издолжување под силен притисок) се однесува на деформација под одредено 

време и притисок. Генерално, постојат три нивоа на деформација:

Класа 1 - Деформација при мали и прогресивно помали притисоци

Класа 2 - Најслаба, но речиси упорна деформација под притисок

Степен 3 - Ескалација на деформација под стрес, што обично резултира со фрактура


Нивото на деформација на легурите на цинкот е однесување кое се развива кривилинеарно со текот на времето. 

На пример, односот деформација-влечење не е континуиран, дури и при мала напнатост, и се однесува

 различно во различни временски периоди, со што се предизвикува оваа континуирана промена на кривата, па легурите на цинк

 немаат ниту еден модул на еластичност. број. Издржлива сила (опсег на затегнување) под 

континуираното оптоварување се заснова на потребниот опсег на затегнување на дизајнот (процент на сила на продолжување).

 Работната вредност на модулот на еластичност и опсегот на силата на истегнување може да биде 

добиени од графиконите на тестот за телескопска деформација и деформацијата на металната плоча 

тест на легура бр. 3 на собна температура. Бидејќи деформационите вредности за легурите бр.3 и 

Бр. 5 се блиску, нивните графикони се однесуваат на двете легури.


微 信 图片 _20230525133300

Пример: а. Ако затегнатоста во опсегот на проектирана затегнатост е 0.2%, а потребниот работен век е 5 години, 

опсегот на затегнување е 15.1 MPa. б. 100 дена и напнатоста од 20.7 MPa создава 0.1% деформација

Овие податоци може да се заменат во инженерски формули, но треба да се забележи дека тие се само 

применливо за специјални лежишта во посебни температурни средини. Моменталната крива претставува 

непосредната деформација под применет притисок - враќање во првобитната форма кога притисокот е 

отстранети. Сите други промени на кривата ја вклучуваат оваа вредност плус лази за да резултираат со целосна деформација.

Како и кај сите легури, опсегот на притисок не е единственото нешто што делува на легурите на цинк, туку и на оперативниот 

температурата исто така може да предизвика лази легурата. Деформацијата на првото ниво има мал ефект врз легурата 

бр.3, па деформацијата на второто ниво може да се искористи за проценка на целокупното проширување и 

контракција на легурата, односно деформација на третото ниво под долгорочен и висок притисок 

средини. Односите на деформација, притисок и температура на второто одделение на легури 

Бр. 3 и бр. 5 се прикажани во нивните дијаграми, соодветно. Треба да се напомене дека прво одделение лази 

однесувањето на другите легури е исто така важно и не треба да се занемари.

Легурите на цинк се предмет на стареење, особено при покачени температури. Тестовите покажаа дека по два 

години, легурата ќе го намали издолжувањето на лази за 16% на собна температура, под висок притисок, 

или на 75-95°C три години. Затоа, во опсегот на силата на влечење треба да се додаде фактор од 0.8. 

Пресметано на следниов начин.

Користејќи ги податоците од легура бр. 

проценете ја вредноста на деформацијата на легура бр. 5. На пример, приближната средина за деформација 

од легурата бр.5 е за 10°C повисока од онаа на легурата бр.3.

Следната формула може точно да ја пресмета деформацијата на легурите на цинк бр. 3 и ZA8 помеѓу

 25°C и 120°C:

微 信 图片 _20230525133305

Во горната формула

σ=Максимална поднослива сила (Mpa)

T=Температура (K)

t = работен век (секунди)

n=индекс на притисок=3.5

Q=енергија на активност=106kJ/mol=106kJ/mol

R=константа на гас=8.3143x10-3kJ/mol К

C' = константа добиена од табелата подолу


Замена на константи во формули


微 信 图片 _20230525133305

Горенаведената формула може да го пресмета сеопфатниот индекс на притисок, температура, век на лази и индекс на притисок во рамките на 50 MPa за секоја состојба на лази во опсег од 0.2% до 1%.

微 信 图片 _20230525133308

Степенот на лази кај повеќето легури е нестабилен. Дури и два навидум идентични примероци може да се разликуваат поради нивниот соодветен век на лазење (опсег на проширување), па без разлика дали се работи за податоците добиени во тестот или формулата, еден или два дополнителни фактички фактори се исто така важни. Треба да се земе предвид според различни ситуации.


КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ